10 tips voor de beginnende fotograaf

Iedereen kan wel een foto met zijn fotocamera of telefoon maken, maar een goede foto maken met een wauw factor is vaak een heel ander verhaal. Omdat een spiegelreflexcamera of systeemcamera steeds toegankelijker en goedkoper zijn geworden besluiten steeds meer mensen om een systeemcamera of spiegelreflexcamera aan te schaffen. Dit wordt vaak gedaan met de gedachte dat deze camera’s veel betere foto’s maakt dan een telefoon, tablet of compactcamera.

Hierbij een aantal tips voor de beginnende fotograaf:

1. Een goede camera maakt niet gelijk een kwaliteit foto

Als je in het bezit bent van een goede spiegelreflex of systeemcamera wil dat niet zeggen dat je hier automatisch een goede foto’s mee kan maken. Voor een goede kwaliteit foto hangt dit af hoe goed jij je camera kent en hoe deze foto uiteindelijk zal worden gemaakt.

2. Leer het licht lezen

Met fotograferen draait alles om het licht, waar komt het licht vandaan? Heb je veel of juist weinig licht? Als je weet waar het licht vandaan komt, weet je ook waar de schaduw zit.  Dit zijn dingen die je je af moet vragen wanneer je ergens gaat fotograferen.

3. Wanneer is de beste tijd om te fotograferen?

De mooiste momenten om te gaan fotograferen zijn tijdens het blauwe of het goude uurtje, het is dan  ook aan te raden om van te voren uit te zoeken wanneer het blauwe en het gouden uurtje is.
En zorg dat je ruim van te voren klaar staan om op deze tijdstippen te gaan fotograferen.

4. Neem de tijd en kijk rond

Even snel een foto maken werkt in 99 van de 100 keer niet. Als je de tijd neemt iets te gaan fotograferen, dan zul je zien dat je foto veel beter zal worden. Neem de tijd en wandel eerst een rondje,  je ziet dan vaak meer als wanneer je naar je favoriete plek rent. Kijk rustig om je heen en geniet van de kleine dingetjes.

5. Een schone achtergrond

Een mooi en schone achtergrond maakt de foto. Zorg ervoor dat er geen rare dingen uit je onderwerp steken. Bijvoorbeeld een tak van een boom uit iemand zijn of haar hoofd is niet heel fraai. Zorg dat je de horizon in je beeld recht zet en niet door iemands nek loopt. Probeer je achtergronden zo te fotograferen dat ze wel deel uitmaken van je foto, maar de aandacht niet te veel afleiden.

6. Fotografeer van je leuk vind

Fotografeer vooral de dingen die je heel erg leuk vindt, denk aan natuur, je hond of kat je hobby of de bezigheden waar je veel tijd aan besteedt. Als je affiniteit hebt met je onderwerp zul je makkelijker aansprekende om hier mooie foto’s van te maken.

7. Plaats je onderwerp niet alleen maar in het midden

We neigen snel om al onze onderwerpen die we fotograferen precies in het midden te zetten. Het midden van het beeld is echter niet altijd de beste positie voor je onderwerp. Laat je foto’s meer tot leven komen en plaats het onderwerp links of recht, boven of onder in het beeld. Je zult zien dat dit je foto veel spannender maakt.

8. Maak je foto’s en blijf bij jezelf

Maak foto’s die je mooi vindt en blijf vooral bij jezelf wat jij mooi vind en laat je niet teveel beïnvloeden door een ander. Fotograferen en iets mooi vinden is een kwestie van smaak. Jouw moet je zelf ontdekken bij het fotograferen en dat zie je na veel oefenen vanzelf terug in foto’s die jij mooi vindt.

9. Fotograferen is een leerproces.

Fotograferen is een leerproces, de eerste paar duizend foto’s zullen daarom ook niet altijd je beste foto’s zijn. Ga veel oefenen en kijk kritisch naar je foto’s en blijf zoeken naar verbeterpunten.
Leer je camera goed kennen en probeer veel uit, de techniek veranderd heel snel in het digitale tijdperk en zorg dat je bij blijft. Lees over fotografie om je kennis te verrijken en kijk naar andere beelden in bladen of op internet om nieuwe ideeën te krijgen.

10. Fotocursus of workshop

Vind je het nog niet zo makkelijk om de techniek van je camera en het lezen van het licht onder de knie te krijgen? Krijgt maar niet de foto die je zo graag zou willen maken? Kijk dan eens bij onze Basiscursus Fotografie of wil jij jezelf verder ontwikkelen in het fotograferen en je hebt de basis van het fotograferen al een beetje onder de knie bekijk dan onze workshops of er iets voor jou bij zit. En wie weet zo ziens bij fotocursus snapshot.