Tips voor een 50mm f/1.8 (plastic fantastic)

De 50mm f/1.8 staat bekend als een lichtsterke plastic fantastic objectief. Dit objectief is relatief goedkoop en zeer geschikt om mooie scherpe foto’s mee te maken.
Goed te gebruiken bij bijvoorbeeld portretfotografie of straatfotografie.

Deze 50mm objectief geeft je wel een aantal beperkingen. Maar met onderstaande tips kun straks beter uit de voeten en je kunt er lekker snel mee werken.

Een nadeel van dit objectief kan zijn dat je snel onscherpe foto’s kan krijgen als je het niet goed gebruikt. Na een tijdje met deze 50mm f/1.8 te hebben gewerkt kwam ik er achter dat toch niet al mijn foto’s die ik had gemaakt even scherp waren. Van 10 foto’s was er vaak maar één of twee haarscherp.

Maar wat doe ik nou eigenlijk fout?

Gelukkig weet ik nu veel beter hoe ik met de lens om kan gaan en ik zie gelijk het verschil en zijn mijn foto’s allemaal scherp.

Hieronder een aantal tips om het uiterste uit deze lens te halen!

Zet je diafragma niet helemaal open (f/ 1.8)

Gebruik niet bij alle foto’s een groot diafragma (f/1.8). Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om dit te doen, want het toch een objectief met een grote lichtopbrengst en een hele mooie aflopende scherptediepte. Alles scherp op de ogen, dat vind ik mooi en dat is wat ik graag wilde. Maar om dit te kunnen bereiken kun je ook werken met een diafragma met een stopje hoger.

Bij een diafragma opening van f/1.8 is het veld dat scherp is super klein, en je moet echt geluk hebben om het dan ook precies scherp te krijgen op de ogen. En dit veroorzaakt in de meeste gevallen dan ook een half-scherpe foto en dat wil je natuurlijk ook weer niet. De meeste prime objectieven (objectieven met een vast brandpuntafstand) presteren vaak het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer eens een f/2.2 of f/2.8, je zal merken dat het gelijk veel beter gaat!

Let op de ogen, deze moeten scherp zijn

Als een je een persoon gaat fotograferen en deze staat een beetje schuin gedraaid van de fotograaf dan zul je merken dat er maar één oog scherp zal worden bij zo’n kleine scherptediepte (f/1.8). Wil je beide ogen scherp hebben, zorg er dan voor dat de persoon in kwestie het hoofd echt recht voor de camera heeft staan, zodat beide ogen zich op dezelfde afstand van de camera bevinden. Je kunt natuurlijk ook een kleiner diafragma kiezen om meer scherpte in je beeld te krijgen.

Ga iets meer op afstand staan

Let er op dat je met dit objectief niet kan in en uitzoomen…dit zul je zelf moeten doen door verder weg of dichter naar je onderwerp toe te lopen. De 50mm f/1.8 is ook een objectief waarbij je niet heel dichtbij je onderwerp kan komen (max 0.45cm). Kom je dichtbij dan deze 0.45 cm op je onderwerp, dan zul je merken dat het niet mogelijk is om nog goed scherp te stellen. Je zult wat zoomgeluid horen wat betekend dat je objectief een punt aan het zoeken is waar hij nog op kan scherpstellen. Zorg daarom voor voldoende afstand tussen jou en het onderwerp dat je wilt gaan fotograferen.

Kies het juiste scherpstelpunt (liefst één)

Op je camera kun je de scherpstelpunten op automatisch zetten maar je kunt ze ook op een enkel scherpstelpunt zetten. Mijn advies is om scherp te stellen door je camera op één scherpstelpunt te zetten in plaats van allemaal. Zo weet de camera precies waar jij je focus op wilt hebben en krijg je veel sneller een scherpe foto.

Aanrader ja of nee?

Met het vaste brandpunt van de 50mm f/1.8 objectief ga je veel beter op je compositie letten, je wordt min of meer gedwongen om er beter over na te denken en je moet jezelf ook daadwerkelijk letterlijk verplaatsen om tot een mooie fotocompositie te komen. Daarnaast helpen de lichtsterke eigenschappen van het objectief je om mooiere foto’s te maken in donkere omgevingen omdat je door de grote opening meer licht tot je beschikking hebt.

Wat mij betreft is dit 50mm f/1.8 objectief echt een aanrader voor iedereen die serieus met fotografie bezig is, en voor de prijs hoef je het niet te laten.

Bestel hier je 50mm lens